Volem declarar Sant Fost zona de Seguretat

El pròxim dimarts 18 d’abril se celebrarà el darrer ple d’aquesta legislatura. Això significa que la legislatura continua i com a Grup Municipal dins del Consistori, continuem treballant per Sant Fost. En aquest cas, presentem una moció per defensar els drets dels animals i les persones: Una Moció per Declarar Sant Fost Zona de Seguretat.

Sant Fost, zona de Seguretat

Les zones de seguretat són espais definits i recollits pel Reglament per a l’execució de la Llei de caça. Es tracten de delimitacions on s’adopten mesures de precaució especials destinades a garantir l’adequada protecció de les persones i dels seus béns.

Actualment, es consideren zones de seguretat les vies i els camins d’ús públic, les vies pecuàries, les aigües públiques, els canals navegables, entre d’altres. Dins d’aquestes zones, es troben els nuclis urbans i rurals i les zones habitades i les seves proximitats. Per aquest motiu , defensem que Sant Fost hauria de considerar-se Zona de Seguretat en la totalitat del terme municipal.

Aquest tràmit està recollit dins l’article 14.4 del mateix Decret esmentat. Aquest permet a l’Ajuntament restringir les batudes i l’ús de l’àrea de caça del terme municipal mitjançant autoritzacions oportunes per causes que consideri com justificades.

Una proposta en la línia del projecte animalista

Sant Fost En Comú Podem ha treballat al llarg d’aquesta legislatura com la força més conscienciada amb els drets dels animals. Hem apostat ferment per projectes que garanteixin el benestar dels animals en el poble. Mesures com la dignificació de les colònies d’animals amb els Cat Hotel, el carnet identificatiu per les alimentadores i els alimentadors de gats de carrer o la nova ordenança de Benestar Animal són uns clars exemples.

En l’àmbit dels animals salvatges, també ha treballat per controlar la població de porcs senglars. Alguns exemples de propostes ètiques són les campanyes de sensibilització, la neteja de les illes de contenidors, incrementar les fonts d’aigua en el bosc o el conveni amb la UAB per l’esterilització dels exemplars mitjançant les vacunes.

Aquesta proposta que presentem demà, és una resolució que continua en la línia de reduir l’activitat de la caça al poble. A més, volem protegir als animals com els gossos de caça i apostar per mesures alternatives pel control de la població del porc senglar.

Més enllà del benestar animal

Així i tot, la proposta va més enllà del projecte animalista i busca garantir un espai més segur pels nostres veïns i veïnes. A més, defensem la convivència de les diverses activitats que es practiquen dins els nostres boscos.

I és que l’activitat esportiva i d’oci dins de les zones forestals, ha anat augmentant aquests últims anys. Especialment, després de la COVID-19 i les restriccions derivades de la pandèmia que van despertar molt interès a la població per descobrir camins, racons i paisatges del nostre poble. Aquesta pràctica és habitual per la ciutadania que aprofita el cap de setmana per caminar, fer esport o passejar amb els seus gossos pels boscos.

La situació de la caça a Sant Fost

L’Àrea d’activitat d’aprofitament cinegètic que integra els boscos de Sant Fost, està compartida amb els termes municipals de Martorelles i Santa Maria de Martorelles. Té una extensió de 1.196 hectàrees. La titularitat d’aquesta àrea de caça és de la Societat de Caçadors La Marta. Dins d’aquesta àrea de caça, també s’han patit accidents. El 30 de gener de 2021, un home que collia pinyes pels boscos de Santa Maria de Martorelles va rebre un tret d’un caçador. L’incident va acabar amb la mort del senderista i el caçador detingut acusat d’homicidi imprudent.

Aquesta situació d’inseguretat es veu agreujada a Sant Fost a causa de la seva situació demogràfica. El municipi de Sant Fost de Campsentelles està conformat per 5 urbanitzacions i un nucli urbà. Quatre d’elles considerades com a entitat singular i una zona disseminada: Disseminat de Sant Fost i amb una densitat de població de 689,3 habitants/km². Podem comparar aquestes dades de distribució poblacional, amb les de les localitats veïnes de Martorelles i Mollet del Vallès. Ambdues poblacions tenen una densitat de 1.346 i 4.762,7 hab./km² respectivament.

La solució, la Zona de Seguretat

La moció que presentem el Grup Municipal de Sant Fost En Comú Podem té com a objectius iniciar els tràmits per poder garantir la seguretat dels veïns i veïnes de Sant Fost i permetre gaudir dels boscos del nostre municipi sense perill durant qualsevol època de l’any.

A més, proposem elaborar un mapa on es defineixi el perímetre inclòs dins la zona de seguretat. També la de crear una comissió municipal per la creació d’un Protocol Municipal de caça que delimiti les condicions pels quals s’hauran de regir les batudes que es realitzin en el municipi i reguli el control de la pràctica d’activitats cinegètiques.

La moció se sotmetrà a votació el 18 d’abril a les 20:00 durant la celebració del Ple Ordinari del mes d’abril de l’Ajuntament de Sant Fost.

Comparteix!

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email