MANIFEST 25N – Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones

El 25 de novembre es va produir el violent assassinat de les germanes Mirabal, tres activistes polítiques, assassinades al 1960. En relació a aquests fets, i per commemorar la seva causa es va establir aquesta data com a Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones.

Cada cop la societat és més conscient de les situacions de desigualtat i violència que patim les dones, i cada cop som més les implicades en treballar per revertir aquesta situació, tot i així ens queda molta feina per fer, i ara més que mai.

La situació actual, fruit de l’aparició  de la COVID-19,  en pandèmia mundial,  i  les mesures preventives que hem viscut, com el confinament obligatori i sobtat, han trasbalsat la vida de tota la societat i de manera específica la de les dones.

Hem estat a primera linea, treballant per sostenir la societat, com a principals cuidadores, tant en l’espai públic com en el privat. Les dones representen el 70% del personal sanitari i dels serveis essencials, en feines com la neteja, o treballant en supermercats. Segueixen realitzant la major part de la feina domèstica i la cura de persones de forma remunerada i no remunerada, assumint una major càrrega mental derivada de la mateixa. A més, moltes dones es veuen abocades a no poder seguir treballant per haver de fer front a les tasques de cura al trobar-se els centres escolars tancats. També, les dones pateixen més precarietat i pobresa laboral.

Tot això fa evident un augment del  risc de patir violència i agreuja la situació de les dones deixant-les en una clara situació de vulnerabilitat.

Cal prendre mesures urgents i imprescindibles, tant ara davant la crisi sanitària com per a quan en comencem a sortir. Mentrestant, seguirem exigint la fi de les violencies contra les dones, en totes les seves formes, i en totes les seves expressions, les agressions, la violència sexual, la física o la psicòlogica, la violència en l’àmbit de la parella o l’exparella, el matrimoni forçat, l’explotació sexual o reproductiva, la mutilació genital femenina, l’assetjament, entre d’altres, han constituït, i segueixen constituent una vulneració dels drets humans de les dones, els nens i les nenes.

Gràcies al treball conjunt d’entitats, associacions, administracions i sobretot societat civil, podrem construir un futur lliure de violències amb equitat de gènere i justícia social. Perquè les mesures que s’implementen avui determinaran la manera com ens en sortim i definirà el futur i la societat que tindrem demà. No només per a millorar la vida de les dones, sinó de TOTES les persones.

Comparteix!

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email